Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης αποτελεί σημαντικό και υποχρεωτικό μέρος της εκπαίδευσης των φοιτητών/τριών στο ΤΕΠΑΕ. Καταρτίζεται και τελεί υπό την εποπτεία της Επιτροπής Πρακτικής Άσκησης.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών, το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης περιλαμβάνει δύο υποχρεωτικά διευρυμένα μαθήματα, στα οποία εμπλέκονται καθηγητές διαφόρων γνωστικών αντικειμένων και μέλη ΕΔΙΠ του ΤΕΠΑΕ:
- Εφαρμοσμένη Προσχολική Παιδαγωγική Ι (24 ECTS)
- Εφαρμοσμένη Προσχολική Παιδαγωγική ΙΙ (24 ECTS)
Τα μαθήματα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και υλοποιούνται στο Στ’ και Ζ’ εξάμηνο αντίστοιχα , ενώ το σύνολο των πιστωτικών μονάδων που συγκεντρώνει κάθε φοιτητής/τρια από την Πρακτική Άσκηση ανέρχεται σε 48 π.μ. (ECTS). Αυτό σημαίνει ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κατά τη διάρκεια αυτών των εξαμήνων έχουν σχεδόν αποκλειστική απασχόληση στο πρόγραμμα της ΠΑ.
Η ΠΑ υλοποιείται σε δημόσια νηπιαγωγεία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές/τριες αναλαμβάνουν σταδιακά ενεργό ρόλο στην παρατήρηση, τη διαχείριση ομάδων, στο σχεδιασμό, στην υλοποίηση και αξιολόγηση δραστηριοτήτων με μικρές και μεγάλες ομάδες και δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά, την εκπαιδευτικό της τάξης, τους γονείς και τους συναδέλφους τους. Κατά τη διάρκεια της ΠΑ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε παιδαγωγικές πρακτικές που λαμβάνουν υπόψη τους τη διαφορετικότητα των παιδιών και προωθούν την ανάπτυξη και μάθηση όλων των παιδιών. Επιπλέον, σε όλες τις φάσεις δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση της θεωρίας με την εκπαιδευτική πράξη και στην ανάπτυξη του αναστοχασμού των μελλοντικών εκπαιδευτικών. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω οι φοιτητές/τριες παρακολουθούν παράλληλα σεμινάρια και εργαστήρια που υλοποιούνται στο Πανεπιστήμιο ανάλογα με τα ιδιαίτερα περιεχόμενα της κάθε φάσης. Τα σεμινάρια-εργαστήρια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ΠΑ και υποστηρίζουν όλες τις δράσεις των φοιτητών και φοιτητριών στα νηπιαγωγεία.